2022-07-29 11:26:48

Patarimai prieš interviu

2016.06.16

Dažnai žmonės, ieškantys darbo, sako "buvau daug kartų pakviestas į interviu su darbdaviu, tačiau nieko gero. Niekas neskambina, o kai aš jiems paskambinu - atsakymas būna neigiamas". Visų pirma reikėtų pažymėti, jog nesvarbu, kiek kartų Jūs nueisite į interviu, svarbu - kaip Jūs elgsitės ir ką kalbėsite interviu metu. Taigi, norint gauti teigiamus rezultatus, pirmiausia reikia padaryti namų darbus - labai gerai pasiruošti interviu. Pateiksime kelis patarimus, kaip tai reikėtų padaryti.

Patarimas Nr.1 Suplanuokite iš anksto. Pasistenkite kuo daugiau sužinoti apie firmą, siūlančią darbą, ir apie siūlomą poziciją. Panagrinėkite savo darbo patirtį. Būkite pasiruošę papasakoti apie buvusią darbovietę bei įgytą patirtį atsižvelgiant į naujam darbui keliamus reikalavimus.

Patarimas Nr.2 Parepetuokite. Pasistenkite sugalvoti visus klausimus, kuriuos gali užduoti darbdavys. Surašykite atsakymus ant lapo, jei tai padėtų jums repetuojant. Atsakymai turi tiksliai atitikti darbdavio užduotą klausimą. Pateikiame keletą dažniausiai pasitaikančių klausimų (jie gali skirtis priklausomai nuo būsimo darbo specifikos):

1. Papasakokite apie save. (šis klausimas dažniausiai būna pirmas, nes jis "pralaužia ledą" interviu pradžioje. Stenkitės išlaikyti darbdavio dėmesį iki 2 min. Atsakymas į šį klausimą turi būti susietas su nauju darbu bei firma)
2. Ką jūs žinote apie mūsų firmą? (atsakymas į šį klausimą darbdaviui parodys, ar jūs iš tikrųjų esate susidomėję šiuo darbu)
3. Kodėl mes turėtume pasirinkti būtent jus? (atsakymas "labai reikia darbo" iš karto sužlugdys bet kokias viltis gauti jį. Stenkitės paminėti savo privalumus bei teigiamas savybes, kurios būtų naudingos naujajam darbui. Darbdavys nori išgirsti jūsų motyvaciją siekiant šio darbo)
4. Ko jūs siektumėte naujajame darbe, ką stengtumėtės įgyvendinti, pakeisti?
5. Kodėl jūs ieškote naujo darbo?
6. Kaip apibūdintų jus jūsų draugai, buvę kolegos?
7. Kaip apibūdintumėte pats save?
8. Papasakokite apie savo paskutinę darbovietę?
9. Kokie buvo jūsų pasiekimai paskutiniame darbe?
10. Kodėl jūs norite dirbti būtent mūsų firmoje?
11. Ko jūs tikitės iš naujojo darbo?
12. Jūsų teigiamos savybės.
13. Jūsų neigiamos savybės.
14. Kaip save įsivaizduojate po 5 metų?
15. Kas labiausiai nepatiko paskutinėje darbovietėje?
16. Ar turite rekomendacinius laiškus iš buvusių darboviečių (atminkite, jog rekomendacijos duodamos tik tuo atveju, jei jų paprašo darbdavys)
17. Kokio atlyginimo jūs tikitės?
18. Kokių klausimų, kurių jūs tikėjotės, aš nepateikiau?
19. Ar turite klausimų man?

Interviu metu stenkitės atsipalaiduoti, jaustis laisvai, nesukaustytai.Jei jūs būsite labai geras specialistas, tačiau interviu metu į klausimus atsakinėsite tik "taip" arba "ne", jūsų šansai gauti šį darbą tokie pat kaip laimėti "Aukso puodą".

Patarimas Nr.3 Akių kontaktas. Kalbant su darbdaviu stenkitės palaikyti akių kontaktą. Nesidairykite aplinkui, nenuleiskite akių - parodykite, jog darbas, kurio siekiate, jus tikrai domina.

Patarimas Nr.4 Pokalbio metu venkite neigiamų komentarų bei atsiliepimų apie savo buvusią darbovietę.

Patarimas Nr.5 Adaptuokitės. Klausykitės ir adaptuokitės. Interviu metu atkreipkite dėmesį į biuro, kuriame vyksta interviu, interjero detales, darbuotojų aprangą, vadovo elgesį bei charakterį. Ši informacija padės jums lengviau prisitaikyti prie naujos darbovietės stiliaus, nukreips jus tinkama linkme bendraujant su darbdaviu.

Patarimas Nr.6 Pateikite sąsajas. Stenkitės savo atsakymus susieti su pašnekovu ir jo kompanija. Skirkite dėmesį savo pasiekimų bei savybių, reikalingų siūlomai pozicijai, paminėjimui.

Patarimas Nr.7 Paskatinkite. Paskatinkite vadovą pasidalinti informacija apie jo firmą. Parodykite susidomėjimą firmos veikla. Pateikiame keletą galimų klausimų interviu metu darbdaviui:
1. Kodėl ši darbo pozicija dabar yra laisva?
2. Kodėl buvęs darbuotojas paliko šį darbą?
3. Kaip įsivaizduojate, ką naujas darbuotojas turėtų daryti kitaip nei anksčiau dirbęs žmogus?
4. Kokie yra artimiausi bei tolimesni planai, susiję su šiuo darbu?
5. Kokie didžiausi sunkumai gali būti šiame darbe?
6. Kokią darbų bei priemonių laisvę aš turėčiau, jei būčiau priimtas į šį darbą?

Sėkmės darbo paieškose!


Personalo Konsultavimo Centras “NOVA LUX”

Raktinis žodis: