2022-07-29 11:26:48

Kaip įvertinti būsimo darbuotojo patikimumą

2016.06.16

Nepatikimi darbuotojai įsitraukia į nepageidautiną įmonei veiklą pradedant vagystėmis ir taip vadinamu "profesinių sąjungų kūrimu", baigiant pravaikštomis ir nepaklusimu vadovybei. Darbuotojo patikimumas dažnai suprantamas gana siaurai, kaip, pvz., melas ar vagystė. Tačiau psichologams žinoma, kad tai tik maži elementai dideliam elgesio sindrome. Toliau kalbėdami apie patikimumą turėtume kalbėti apie platų asocialaus elgesio spektrą: piktnaudžiavimą narkotinėmis medžiagomis ir / ar alkoholiu, pravaikštas, vėlavimus, vagystes, sukčiavimą, melavimą, nepaklusimą normoms ir taisyklėms, darbo priemonių ir įrangos gadinimą (pvz., dažnos avarijos su įmonės automobiliu), dažnas depresijas, nuolatinį nepasitenkinimą atlygiu, charakterio "protrūkius" ir įvairias pasyvios agresijos formas.

Šiuos dalykus sunkiausia pastebėti ir numatyti renkantis darbuotoją, o jų pasekmės organizacijai dažnai būna skaudžios. Tad kaip užkirsti tam kelią.

Užduokite tiesmukus klausimus. Jūs galite kandidato paklausti labai tiesiai apie Jus dominančius dalykus interviu metu. Pvz., nieko blogo, jei paklausite: "Ar esate kada nors ką nors pavogęs iš savo darbdavio?" Galite įtraukti tokius klausimus: "Ar dirbote kitose darbovietėse, kurios neįtrauktos į Jūsų darbo aprašymą? Ar kada nors buvote atleistas iš darbo ar paprašytas išeiti? Jei paklausčiau Jūsų buvusių vadovų/-o, kodėl jie nesulaikė Jūsų, kai išėjote iš darbo? Ar gaudavot pastabų dėl disciplinos, vėlavimų ar neatvykimų į darbą? Ar yra kas nors Jūsų pateiktuose duomenyse (CV, anketoje ar kt.) pateikta netiksliai, neteisingai ar nepilnai?"

Daugiau klausykite, mažiau kalbėkite. Atidžiai klausykitės kandidato, kad pažintumėt jį kiek galima geriau. Jei mėgstate "paplepėti", pasiruoškite griežtą sau numatyto teksto ir klausimų sąrašą. Praverstų taip vadinamo aktyvaus klausymo treniruotės.

Stebėkite. Klausykite ne tik, ką kandidatas sako, bet ir kaip jis elgiasi interviu metu. Ar jo kūno kalba neprieštarauja žodžiams? Jei kilo įtarimas, verta toliau tikrinti jo patikimumą.

Tikrinkite visas įmanomas rekomendacijas. Niekas kitas kaip buvę darbdaviai, kolegos ir pažįstami geriau neatskleis buvusio neigiamo kandidato elgesio. Nors žmonės linkę apibūdinti kitus gerai, kai kalba eina apie rekomendacijas darbui, aukščiau minėtą elgesį, kuris dažnai sukelia aplinkiniams neapykantą ir neigiamą požiūrį, pamini dauguma.

Tikrinkite patikimumo įrašus. Tiek, kiek leidžia įstatymai ir galimybės, tikrinkite kandidato praeities faktus, pvz. gyvenamosios vietos, artimieji ir šeimos nariai, sąskaitos ir skolos, teistumas.

Kreipkitės į profesionalus. Aptarkite su personalo konsultantais galimybę įvertinti patikimumą specialiais testais, aptarkite kandidatų psichologinių testų rezultatus Jums rūpimais patikimumo aspektais. Taip pat Jūs galite pasidalinti su personalo atrankos konsultantais turima informacija apie kandidatus. Paprastai labai "rizikingi" kandidatai jau būna žinomi ir konsultantų pastebėti.

Apsidrauskite. Sudarykite su kiekvienu darbuotoju sutartis, kuriose nurodoma, kas yra kompanijos nuosavybė (tiek materiali, tiek intelektuali) ir ką Jūs galite nuolat tikrinti, pvz. spintas, stalčius ir kt.

www.verslas.banga.lt