2022-07-29 11:26:48

Dvidešimt jaunystės išbandymų biure

2016.06.16

Klaidų darbe neišvengia net seni vilkai. Tačiau kai esi jauna, už jas tenka mokėti gerokai brangiau. Menkiausias kluptelėjimas skaudžiai kerta per pasitikėjimą savimi ir... savimeilę.

“Pirmąkart pakviesta į susirinkimą pirmojoje darbovietėje labai jaudinausi, nes turėjau pateikti savo pasiūlymą. Įnikau mintyse repetuoti pasirodymą ir nebegirdėjau, kas vyksta aplinkui.

Iš apmąstymų pažadino direktoriaus klausimas: ką aš manau apie ką tik išdėstytą strategiją. Nukaitau kaip mokytojo pagauta varnas skaičiuojant ir nesumojau, ką sakyti”, — prisimena Urtė.

Ji išmoko šios situacijos pamoką: visada klausyk pašnekovo. Arba bent jau galvos linksėjimu ir žvilgsniu rodyk, kad jį girdi. Dabar mergina pati vadovauja kompanijai ir visų šių subtilybių moko naujokus.

Suprantame, jaunystėje mokytis iš savo klaidų nėra nei kantrybės, nei laiko. Kol pagaliau įgysi tos nuo nesėkmių sergstinčios patirties ir imsi išmanyti darbo subtilybes, paklausyk mūsų ir išvenk šių dvidešimties dažniausių darbo rinkos naujokų klaidų. Kitaip rizikuoji nė kojų biure neapšilusi atsidurti juoduosiuose karjeros sąrašuose.

1. Prikąsk liežuvį

Be perstojo taukšti — ne ką geriau nei visiškai nesiklausyti. Stebėk, ar pašnekovo tavo kalbos nevargina. Galbūt draugams patinka tavo juokeliai, bet darbe malti liežuviu — ne vieta. Sudarysi prastą įspūdį klientams ir kolegoms, ypač jei jūsų humoro jausmai skirtingi.

2. Negaudyk gandų

Atėjus į naują darbą taip maga sužinoti, kas, su kuo, kada ir kaip... Būk atsargi! Jeigu tave užklups besiklausant svetimų pokalbių, dar blogiau — jeigu imsi liežuvauti, gera nelauk. Šnipai ir paskalų skleidėjai nenusipelno pasitikėjimo, kartais dėl tokio įpročio tenka net ieškoti kito darbo.

3. Vertink darbo vietą

Vos pradėjus dirbti naujame darbe ima vilioti kitos perspektyvos? Lengvai susigundai net šiek tiek didesniu uždarbiu? Labiau nei pinigus turėtum vertinti patirtį. Be to, nuolat keisdama darbus įgysi nepatikimos ir nelojalios darbuotojos reputaciją — tai tikrai nepuoš tavo CV.

4. Neužsisėdėk ne savo vietoje

Vis dėlto nebijok kelti burių, jei atsidūrei tikrai ne savo svajonių darbe ir jauti dienas leidžianti tuščiai, nė kiek netobulėdama. Vienas bandymas keisti padėtį reputacijai tikrai nepakenks. Tik šį kartą gerai apgalvok, ką iš tiesų nori veikti, kad netektų ir vėl nusivilti. Kita vertus, geriau gailėtis dėl to, ką padarei, nei dėl to, ko padaryti neišdrįsai.

5. Atsisveikink taikiai

Apsisprendei išeiti iš darbo? Su darbdaviu išsiskirk gražiuoju. Pasaulis (ką jau kalbėti apie Lietuvą) mažas — niekada nežinai, ar tavo naujasis bosas nebus senojo kaimynas. Kuo daugiau žmonių tave minės geru vardu, tuo lengviau tau klosis.

6. Neužsiplėšk per daug

Žinai, už ką mokami pinigai? Būtent: už tam tikrus gebėjimus ir įgūdžius juos taikyti. Kad įgytum patirties ir išsikovotum gerą vardą, turi išlieti nemažai prakaito. Tad nebūk įžūli — nepulk dar nė kojų naujajame darbe neapšilusi prašyti dvigubos algos.

7. Nespruk vos pradėjusi

Jeigu žinai, kad ilgai dirbti negalėsi (tarkim, po mėnesio išvyksi studijuoti į užsienį), būk sąžininga — pasakyk tai darbdaviui: negarbinga sprukti vos išbuvus bandomąjį laikotarpį. Juolab kad tokie poelgiai nepamirštami — ir tu tai gali pajusti savo kailiu, kai grįžusi ieškosi darbo šiame mūsų giminių ir pažįstamų krašte.

8. Nebūk arogantiška

Jeigu vaidinsi pasipūtusią visažinę, nenustebk, kad kolegos ims į tave šnairuoti, nesivargins dalyti patarimų, nepadės bėdai ištikus. Niekas nepradeda nuo prezidento posto. Tad paprašyta išvirti kavos ar išpakuoti siuntinį nepurkštauk. Paslaugumas neliks nepastebėtas — maža to, būtent ši savybė gali tapti vienu įtakingiausių sėkmingos karjeros veiksnių.

9. Išmok sakyti “ne”

Būti paslaugiai — tikrai nereiškia tapti visiems kilimėliu kojoms nusivalyti. Jeigu manai, kad kolegos prašymas nesuderinamas su tavo darbo pareigomis, drąsiai sakyk jam “ne”. Tiktai būtinai paaiškink, kodėl taip elgiesi. Argumentuok savo sprendimą ramiai, be pykčio ar pašaipos.

10. Nebijok boso

Taip, jis labiau patyręs, daugiau išmano. Bet dėl to nereikia jo bijoti. Verčiau stebėk jį ir mokykis. Juolab jei tau vadovauja moteris, padariusi sėkmingą karjerą. Jeigu baimė vis tiek neapleidžia, pagalvok, kad ir viršininkė kadaise juk pradėjo karjerą nuo nulio ir buvo tokia kaip tu — nepatyrusi bei išsigandusi.

Taigi laikyk sektinu pavyzdžiu jos gerąsias savybes, o blogąsias priskirk prie klaidų, kurių tu neturėtum kartoti.

11. Nemėgink įsiteikti

Puiku, jeigu randi bendrą kalbą su bosu ir kolegomis. Tačiau jei padlaižiavimu bandai koptelėti laipteliu į viršų — veltui švaistai laiką ir energiją. Visiems įtikti ir patikti neįmanoma. Kuo anksčiau tai suvoksi, tuo mažiau energijos bergždžiai išeikvosi. Verčiau papirk visus uoliu darbu ir nuoširdumu.

12. Neskubėk kilti

Būnant dvidešimties norisi visko ir tuoj pat. Nepersistenk — kad netektų aukštai kilus žemai pulti. Būk kantri. Jau geriau laukti paaukštinimo ilgėliau, bet būti jam pasirengusiai, nei staigiai pakilti, tačiau neatlaikyti užgriuvusios atsakomybės ir skaudžiai pulti.

13. Neatidėk studijų ir kelionių

Prieš įsitraukdama į darbus baik studijas ir pakeliauk po pasaulį. Taip turėsi daugiau laiko pamąstyti bei apsispręsti, ko gi iš tiesų trokšti iš gyvenimo. Įsisukusi į darbų verpetą vargu ar galėsi ilgėliau kur nors išvykti. O jeigu padarysi pertrauką darbe, vėliau gali būti sunku susigrąžinti tai, ką pasiekei.

14. Naktimis miegok

Žinoma, gali linksmintis visą naktį, o po to ištempti neužmigusi visą darbo dieną. Vis dėlto naivu tikėtis, kad niekas niekada nesuuos, ką veikei aną vakarą. Jeigu šitaip naktinėsi dažnai, darbe greitai tapsi irzli, pasipils klaidos dėl nebegebėjimo susikaupti. Verčiau vakarėlius atidėk iki savaitgalio arba atostogų.

15. Atsiplėšk nuo telefono

Kai po ranka telefonas, be abejo, sunku atsispirti pagundai laisvesnę minutę pabendrauti su pažįstamais, padejuoti, kaip pavargai dirbti. Tačiau daug išmintingiau darbe rūpintis darbo reikalais, o asmeninius pokalbius atidėti iki vakaro.

16. Megzk ryšius

Tai nesunku — pakaks pasinaudoti visais kvietimais į prezentacijas, nepraleisti firmos vakarėlių. Tik nuėjusi nesidairyk, kur galėtum patogiai įsitaisyti ir siuntinėti draugams SMS, — bendrauk gyvai. Susirask pažįstamų veidų ir paprašyk, kad supažindintų tave su svečiais. Neužsiplepėk su vienu žmogumi. Tu juk mezgi kontaktus, o ne sudarai kontraktus.

17. Susikurk viziją

Pasak psichologų, dauguma jaunų žmonių į ateitį žvelgia trumparegiškai. Jiems rūpi kuo greičiau būti paaukštintiems, gauti geresnį atlyginimą ar kompanijos automobilį. Gerai, jeigu tai — tik tikslo dalis. Bet jeigu ambicijos tuo ir apsiriboja, gali greitai prarasti motyvaciją. Susikurk aiškią gyvenimo viziją ir vis apžvelk, kiek jos įgyvendinai.

18. Būk pasirengusi

Žinoma, nesinori rymoti prie darbų, kai galvoje — pavasarių šimtas. Kokie dar ten projektų pristatymų rengimai ar susirinkimai! Bandai išsisukti, kaip tik gebi. Deja, kada nors visi neužkaišyti galai išlenda — taigi padirbėk, užuot gudravusi.

Jeigu nežinai atsakymo, nebandyk spėlioti — verčiau pasakyk, kad išanalizuosi klausimą ir pateiksi išsamų atsakymą kitą sykį.

19. Išmok vertinti kritiką

Naujokai išties labai pažeidžiami. Tačiau iš kritikos mokomės, tad liaukis jos bijoti — netgi pati boso paklausk, kaip vertina tavo darbą. Jeigu išgirsi griežtesnių žodžių, užuot puolusi į ašaras, paprašyk pavyzdžiais pagrįsti pastabas, tiksliai paaiškinti tavo klaidą.

20. Pripažink klaidas

Jei išgirdusi kaltinimų iškart puoli gintis, demonstruoji savo nebrandumą. Nekeliaklupsčiauk, bet ir nekaltink kitų. Esi komandos narė, tad nieko nelaimėsi kam nors suvertusi kaltę. Prisiimk atsakomybę ir nuoširdžiai atsiprašyk už padarytą klaidą, maža to, pasimokyk iš jos ir galvok, kaip kuo greičiau padėtį ištaisyti.

Aušra Klimaitė

Žurnalas "Cosmopolitan"

Raktinis žodis: