2022-07-29 11:26:48

Ką reiškia būti naujoku darbe?

2016.06.16

Susiradę naują darbą žmonės gauna ne tik naują atlyginimą, naujas pareigas, tačiau kartu susiduria ir su nepažįstama kompanijos vidine kultūra. Buvimas naujoku turi savų privalumų, tačiau yra ir dalykų, kurių derėtų vengti.

Privalumai

Susipažinkite su kompanija

Pirmosios savaites darbe išnaudokite susipažinimui su darbo aplinka ir kolegomis. Per šį laikotarpį kompanijos įprastai stengiasi geriau suprasti naujoko poreikius, kad vėliau darbas vyktų sklandžiai. Pasistenkite nenuvilti darbdavių.

Jūs neprivalote išmanyti viską

Išnaudokite naujoko poziciją ir daugiau klausinėkite apie darbą. Niekas jūsų dėl to nesmerks. Išsiaiškinkite, kodėl darbas atliekamas taip, o ne kitaip. Susiraskite globėjus, kurie padės jums augti jūsų profesinėje srityje.

Naujas darbas – puiki proga pasikeisti

Pradėję dirbti naujame darbe, turite galimybę išsiugdyti norimus įpročius arba atsikratyti nepageidaujamų. Pavyzdžiui, mesti rūkyti nuo naujųjų metų, daug sunkiau, nei pradėjus dirbti naujame darbe ir atsidūrus nerūkančiųjų kolektyve.

Ką dar turėtumėte žinoti?

Susiraskite sąjungininkų

Gyvenime, juo labiau darbe, kartais pasitaiko ir sudėtingų situacijų, kuomet labai reikalinga kitų parama. Naujame darbe būkite geranoriški, padėkite bendradarbiams, kai tik galite. Prireikus kolegų pagalbos, jie jūsų pagalbą prisimins.

Pažinkite sudėtingas situacijas

Darbe anksčiau, ar vėliau susidursite su sudėtingomis situacijomis. Su tuo susiduria visi, nuo žemiausios grandies darbuotojų iki vadovų. Nepasimeskite. Geriausiai sekasi tiems, kurie pirmiausia susipažįsta su neįprasta situacija, konsultuojasi su kolegomis ir tik tuomet priima sprendimus.

Mokykitės iš savo klaidų

Kai padarysite klaidą, nesistenkite jos nuslėpti. Atvirkščiai, informuokite apie ją vadovą, paaiškinkite kodėl tai įvyko ir užtikrinkite, kai tai daugiau nepasikartos. Analizuodami savo klaidas galite daug ko išmokti.

Ko turėtumėte vengti?

Nesigirkite per daug

Ko gero, daugelis iš mūsų pažįstame žmonių, kurie daug giriasi apie savo ankstesnį gyvenimą. Prieš girdamiesi, pagalvokite, ar jums pačiam tai būtų įdomu, jei apie tai kalbėtų jūsų kolega.

Skirtumai nėra blogai

Neretai pasitaiko, kad į naują kompaniją atėjęs darbuotojas mato vien tik trūkumus. Neskubėkite kritikuoti. Supraskite, kad kiekvienoje kompanijoje yra skirtinga kultūra, skirtingi darbo ypatumai.

Visiems yra tekę ir dar teks būti naujokais. Liaudyje sakoma, kad žmogus yra jaunas, kol patiria kažką naujo. Linkime sėkmės naujuose darbuose.

Parengta pagal JD SCHRAMM straipsnį "Leveraging the Benefits of Being a Rookie Employee"

Raktinis žodis: