2022-07-29 11:26:48

Kada reikia keisti darbą?

2016.06.16

Šia tema parašyta nemažai straipsnių. Juose dažniausiai bandoma atsakyti į klausimą „Kada verta keisti darbą?“. Šiame straipsnyje pateiksime atsakymus į kiek kitokį klausimą, nes kartais darbo keisti dar „neverta“ (pvz., darbdavys moka didelį atlyginimą), bet keisti jau reikia, nes bendrovėje, kurioje dirbate, nusimato didelės permainos, po kurių bus mažinami atlyginimai, mažės darbuotojų skaičius, didėjant konkurencijai bendrovė gauna vis mažesnes pajamas ir pan.

Taigi, kada reikia keisti darbą?

Kol dar nevėlu. Apie naują darbą visada reikia pradėti galvoti, kai jūsų bendrovėje yra numatomos permainos, liečiančios darbuotojų skaičiaus mažėjimą. Tai gali vykti ne tik tuo atveju, kai įmonė bankrutuoja, bet ir tuomet, kai įmonėje diegiamos naujos sistemos: automatizuojama gamyba, įdiegiamos ryšių su klientais valdymo ir įvairios kitos verslo valdymo sistemos, dėl konkurencijos mažėjant pajamoms, įmonė turi mažinti savo išlaidas ir pan.

Potencialiems darbdaviams labiau patrauklūs dar nepraradę darbo darbuotojai. Kita vertus, ir pačiam darbuotojui psichologiškai yra lengviau ieškotis naujo darbo, kadangi jis dar turi galimybę rinktis: išeiti iš darbo ar pasilikti, gal tik apsispręsti sunkiau. Nepamirškite, kad dirbančio žmogaus rinkos kaina yra aukštesnė.

Lūkesčiai. Antra svarbi priežastis, dėl kurios reikia keisti darbą, tai kai darbas, kurį dirbate arba net ir bendrovė, kurioje dirbate, nebeatitinka jūsų lūkesčių. Norėdami būti tikri, kad tai tiesa, užduokite sau šiuos klausimus:

  • Ar jus tenkina dabartinis atlyginimas ir darbo sąlygos? (Nepamirškite, kad į tai įeina ir dabartinės bendrovės jums suteikiamomis galimybėmis nemokamai naudotis tarnybiniu telefonu, transportu, Internetu, kolektyvinės sutarties punktais, lengvatiniais poilsiniais kelialapiais ir pan.)
  • Ar turite galimybę savo bendrovėje tobulėti: tiek savo paties pastangomis, tiek padedant darbdaviui?
  • Ar esate savo bendrovėje vertinamas kaip savo srities specialistas?
  • Ar jūsų atliekamas darbas yra vertingas tik toje įmonėje, kurioje dirbate, ar ir konkuruojančiose įmonėse? (Jei jūsų atliekamas darbas yra labai siauros specializacijos ir vertinamas tik toje įmonėje, kurioje dirbate, praradus darbą bus sunkiau susirasti kitą.)
  • Ar jus motyvuoja karjeros galimybės? Ar šioje įmonėje aplamai yra galimybė jums padaryti karjerą?
  • Ar galite save realizuoti kaip asmenybę įmonėje, kurioje šiuo metu dirbate? Kokia aplinka jus supa darbe: vadovai, kolegos, įmonės tradicijos ir pan.
  • Ar galvojate keisti savo profesiją ar persikvalifikuoti? Šį klausimą sau užduoti niekada ne vėlu, paprasčiausiai mes kartais manome, kad sunku tai įgyvendinti.
  • Ar jūsų darbas dinamiškas, įdomus ir kūrybiškas?

Kiekvienas aukščiau pateiktas klausimas turi skirtingą vertę, priklausomai nuo konkretaus žmogaus poreikių. Jeigu į daugumą klausimų atsakėte sau nepalankiai, vadinasi laikas pradėti galvoti apie kitą darbą.

Klaidos, kurių nereikia daryti. Niekada nepriimkite sprendimo gerai neapgalvoję. Nepriimkite sprendimo būdami depresijos ar pykčio būsenoje (susipykę su kolegomis ar vadovu, nepasisekus deryboms su klientu). Norėdami sėkmingai pakeisti darbą, turite tam pasirengti. Priklausomai nuo to, kokį darbą šiuo metu dirbate, ir į kokį pretenduojate, pasirengimas gali užtrukti nuo dviejų savaičių iki vienerių metų. Daugiau tam laiko skirti netikslinga, nes gali būti, kad jums per daug sunku keisti darbą, arba negalite apsispręsti, ko iš tikrųjų norite.

 

Pasirengimas. Kodėl jo reikia? Pasirengimui skirtas laikas turėtų padėti jums sėkmingai pereiti dirbti į kitą darbo vietą, iškart įsijungiant į darbą, kad po 2 – 3 savaičių adaptacijos periodo pradėtų ryškėti jūsų darbo rezultatai. Gero CV paruošimas ir pasirengimas pokalbiui su potencialiu darbdaviu sąlyginai užima nedaug laiko.

Pasirengimas prasideda nuo išsiaiškinimo, kokį darbą norėtumėte ir galėtumėte dirbti. Užduokite sau kelis klausimus, kad aiškiau suvoktumėte, ko norite ir kokio darbo siekiate.

Dabartinė padėtis:

  1. Kokias darbo užduotis atliekate geriausiai?
  2. Kokias užduotis labiausiai patinka vykdyti?
  3. Kokie sugebėjimai jus išskiria iš kitų?
  4. Ar sugebate darbe panaudoti visus savo sugebėjimus? Kodėl?

Klausimai apie būsimą darbą:

  1. Kokį darbą norėtumėte dirbti?
  2. Kuriose bendrovėse norėtumėte šį darbą dirbti? (įvardinti bent 4)
  3. Kodėl norėtumėte dirbti būtent šiose bendrovėse? (įvardinti bent po 6 priežastis)
  4. Kokias užduotis norėtumėte vykdyti ateityje?
  5. Ko trūksta, kad galėtumėte vykdyti šias užduotis?

Atsakydami sau į šiuos klausimus, naudokitės ir informacijos šaltiniais: verslo laikraščiais ir žurnalais, Internetu. Peržiūrėkite įmonių, kuriose norėtumėte dirbti, Interneto svetaines. Ten rasite informacijos apie įmonės vadovus, veiklos tikslus, įmonės orientaciją į išorės klientus. Peržvelgę tos įmonės „Karjeros“ puslapius Internete, rasite informacijos apie įmonės orientaciją į darbuotojus, ieškomus specialistus ir keliamus reikalavimus. Nesunkiai informacijos apie jus dominančias įmones galite rasti didžiųjų dienraščių archyvuose Internete, nes ten straipsniai patogiai surūšiuoti. Jeigu minėtais būdais apie jus dominančias įmones informacijos rasti nepavyks, paprasčiausiai apsilankykite vienos ar kitos įmonės biure ir pabendraukite su personalo specialistu.

Apsisprendę, kokio darbo siekiate, pagalvokite apie žinias, kurių galbūt jums šiuo metu trūksta gerai atlikti užduotis būsimam darbe. Pamąstykite apie būdus ir galimybes trūkstamas žinias gauti. Aukštųjų universitetinių ir profesinių mokyklų Interneto svetainėse skelbiamos metodinės medžiagos, kurių pagalba galima įgyti vienų ar kitų žinių. Dažniausiai tai būna knygų sąrašai.

Nepamirškite kolegų ir draugų, kurių pagalba taip pat galite rasti žmonių, dirbančių jus dominančiose įmonėse, ir gali jums suteikti naudingos informacijos.

Svarbiausia, neatidėliokite, ir pradėkite veikti. Kasdien „stumkitės“ į priekį. Suplanuokite savo veiksmus laike, kad darbo keitimas neuždelstų.

Svarbu. Prieš apsisprendžiant keisti darbą, ypač kai priežastis yra tik viena kita iš pateikto klausimyno, svarbu pasišnekėti šiais klausimais su savo darbdaviu ir kolegomis. Pavyzdžiui, jei jūsų netenkina atlyginimas, turite kreiptis į savo darbdavį ir išsiaiškinti, ką reiktų padaryti, kad atlyginimas būtų pakeltas. Tokio pokalbio metu nustatomos užduotys ir terminai, po kurių atlyginimas turėtų būti pakeltas. Pasibaigus terminui vėl susitinkama su darbdaviu ir žiūrima, ar abi pusės įvykdė susitarimą. Taip elgiasi darbdavys, kuris darbe vadovaujasi demokratiniais principais, priešingu atveju, darbdavys paprasčiausiai pasiūlys pakeisti darbą paliekant bendrovę, ir tai gali padėti jums apsispręsti.

Patarimas. Darbo keitimas, kaip minėta, gali užtrukti net iki vienerių metų. Daug kuo padėti jums gali draugai, karjeros planavimo konsultantai, psichologai, bendrovės, užsiimančias personalo paieška ir atranka. Gyvenime visada yra galimybių: besikuriančioms, besiplečiančioms bendrovėms reikalingi kvalifikuoti ir kūrybiški darbuotojai, o jeigu nemėgstate gyvenime atsitiktinumų, susiraskite bendrovę (-es), kurioje (-iose) norėtumėte dirbti, nueikite pasišnekėti su jos vadovu ar personalo specialistu ir išsiaiškinkite, kokiomis sąlygomis jus priimtų. Iniciatyvūs žmonės yra visur laukiami.

 

UAB „Akrisida“ projektų vadovas

Aras Mileška

Raktinis žodis: