2022-07-29 11:26:48

Du būdai padaryti karjerą

2016.06.16

Apie karjerą yra parašyta nemažai. Tik labai gaila, kad tai daugiausiai yra versta literatūra, todėl mūsų sąlygoms ji nėra pritaikyta, o kartais net juokinga.

Norim pateikti jūsų dėmesiui labiau pritaikytus mūsų sąlygoms karjeros būdus.

•  Laiptai. Žmogus (pabaigęs mokyklą, atleistas pagal etatų mažinimą ir t.t.) įsidarbina įstaigoje į pačias žemiausias ir mažiausiai apmokamas pareigas (patirties pretenduoti į geresnę vietą, aišku, neužtenka). Pareigos (ir/arba įmonė) nesuteikia jokių vilčių pakilti tarnyboje, bet duoda labai svarbų dalyką  patirtį ir darbo įgūdžių. Padirbus keleta mėnesių ar metus ir įgyjus kai kurių praktinių žinių, darbuotojas palieka įmonę. Jis ieško darbo kitur. Bet pareigos tokios pat arba panašios. Čia jis toliau gilina savo įgūdžius. Padirbus dar keleta mėnesių, darbuotojas vėl keičia darbovietę. Ir taip, kol pasiekia vidutines arba geresnes nei vidutinės darbo sąlygas. Tada jis nebeikeičia darboviečių. Geriau imasi papildomo darbo, kuris duoda ir papildomas pajamas. Jei tos pajamos pakankamos  tuo ir pasibaigia darboviečių keitimas. Jeigu ne  darbuotojas ieško galimybių pakeisti darbą, bet jau su didesniu atlyginimu. Ir geresnėmis pareigomis.
Pakeitus 3-4 darbovietes, žmogus įgyja įvairesnę patirtį. Jis įgauna galimybę pretenduoti į geriau apmokamą darbo vietą. Pagerėja darbo sąlygos. Atsiranda savirealizacijos galimybė. O toliau - galima pradėti savo verslą arba ieškotis dar geresnės darbo vietos.

•  Sąžininga tarnyba  kitas būdas padaryti karjerą. Visa esmė tame, kad darbuotoją (dažniausiai studentą arba tik baigusį kokią nors mokymo įstaigą) priima dirbti į didelę kompaniją pačioms žemiausioms pareigoms. Vėliau, gerai pasirodęs, jis gali tikėtis labiau atsakingo ir geriau apmokamo darbo. Pavyzdžiui, moterį, baigusią buhalterinius kursus, priima dirbti į kompanijos filialą buhalterės padėjėja. Gerai užsirekomendavusi, po 1- 2 metų jau gali tapti buhaltere, dar po poros metų  vyriausiojo buhalterio pavaduotoja. Na, o dar po 3-4 metų ir filialo vyriausiuoju buhalteriu. Pareigoms kylant atlyginimas taip pat didėja.

Kokie šių dviejų pavyzdžių skirtumai?
Kad gauti darbą įmonėje, kurioje nėra karjeros perspektyvų, nekeliami dideli reikalavimai išsilavinimui, amžiui, lyčiai. Vertinamas patyrimas, žinios, sugebėjimai.
Tam, kad gauti darbą didelėje įmonėje, kur yra karjeros perspektyvos, reikia turėti kuo daugiau išsilavinimą įrodančių dokumentų, netgi nebūtinai pagal specialybę. Be to reikia atlikti daugybę psichologinių testų ir anketų, o taip pat atitikti kartais visai kvailiems apribojimams ne tik amžiui ir lyčiai, bet ir zodiako ženklams (!). Pagrindinė kliūtis, pradėjus dirbti nuo pačių žemiausių pareigų yra ta, kad jūs galite sąžiningai ir gerai dirbti pakankamai ilgai, o vadovo kėdę užims apsukresnis arba labiau įžūlesnis konkurentas.

Nežiūrint į tai, abu karjeros keliai turi daug bendro: kad gauti geresnes pareigas, būtina gerai ir sąžiningai dirbti, kelti kvalifikaciją ir mokėti daryti sau reklamą.

 

Parengta pagal: Nikolai Morozov www.job.ru

 

Raktinis žodis: