2022-07-29 11:26:48

Karjera - 10 patarimų

2016.06.16

Darbas. Tik ne bet koks. Karjera. Noriu jos siekti, bet kaip? Ką daryti? Pažvelgus į šiandienos situaciją Lietuvoje, kai nedarbas viršija 10 proc., kalbėti apie darbo keitimą ir jo paiešką bei karjerą gali būti sudėtinga. Tačiau visose valstybėse ekonomika patiria nuosmukius bei pakilimus. Pavyzdžiui, prieš dešimtį metų nedarbas JAV taip pat siekė 10 proc., ir tokiose pramonės srityse, kaip gynyba, energetika, automobilių gamyba bei aeronautika vyko nuolatinis darbuotojų skaičiaus mažinimas. Rinkoje atsirado daug specialistų, pretenduojančių į nedidelį darbo vietų skaičių ir dar daugiau siauros kvalifikacijos darbuotojų, kurių poreikis besivystančių informacinių technologijų sąlygomis nebuvo didelis. Žinoma, šių problemų sprendimas yra visos visuomenės, t.y. valstybės, privataus sektoriaus, švietimo įstaigų, profsąjungų bei piliečių užduotis.

Kaip pats žmogus galėtų sau padėti šiandienos situacijoje? Turbūt svarbu prisiminti, kad darbo paieška jau yra darbas. O karjera retai vystosi savaime, stichiškai. Tad specialiai CV Market paruošėme šiuos patarimus:

1. Realiai įvertinkite savo situaciją.

Šiandien tai pirmas ir pats svarbiausias žingsnis. Jei turite darbą, rimtai pagalvokite, ar dabar pats tinkamiausias laikas jį keisti. Pasvarstykite, kas skatina Jus ieškoti kito darbo? Ar tos priežastys pakankamai rimtos, kad būtų verta rizikuoti dabartiniu darbu? Pavyzdžiui, jei ta priežastis yra darbo "monotonija", atminkite, kad ji, išdirbus tam tikrą laiką, būdinga absoliučiai kiekvienam darbui, ir tik Jūs patys galite ją nugalėti, padaryti savo darbą įdomiu. Ar Jūsų siekiai realūs? Ar tikrai visos galimybės dabartiniame darbe išsemtos? Prisiminkite, jei savo dėmesį nukreipiate naujo darbo paieškai, mažiau jo lieka Jūsų dabartiniam.

2. Žinokite, ko norite ir ką geriausiai mokate.

Truputį paanalizuokite save. Kas Jums geriausiai sekasi? Ar jaučiatės patenkintas savo veikla? Paklauskite vadovo, mokytojo, kolegų, draugų, ką šie galvoja apie Jus, kokios, jų nuomone, Jūsų stipriosios bei silpnosios pusės. Nebijokite išgirsti kitų nuomonę. Mes visi turime sugebėjimų bei tobulintinų savybių ir, tik įsisąmoninę tai, galime pilniau realizuoti save ir būti naudingi įmonei bei tobulėti.

3. Mokymasis yra nuolatinis procesas.

Mokymasis nesibaigia peržengus mokyklos ar universiteto slenkstį. To, ką šiandien moku ir žinau, rytoj tikrai nebeužteks arba tos žinios jau bus pasenę. Semkitės žinių iš visų galimų šaltinių. Lankydami kursus (o jų būna labai įvairaus lygio), užsibrėžkite sau tikslą išsinešti bent vieną-dvi naujoves, kurias pabandysite pritaikyti savo kasdieniniame darbe.

4. Tobulinkite savo asmenines savybes ir įgūdžius.

Tarptautinėse apklausose darbdaviai vis dažniau teigia, kad įdarbindant (net magistrus), svarbiausia yra bendravimo įgūdžiai bei iniciatyva. Tyrimai rodo, kad šios savybės - pasitikėjimas savimi, savęs suvokimas, savitvarda, pareigos jausmas ir sąžiningumas nulemia ne tik individo, bet ir įmonės sėkmę. Viso kito galima išmokti.

5. Pasinaudokite visomis galimybėmis.

Į pagalbą pasitelkite viską, kas gali Jums padėti. Sekite skelbimus, gal net patys skelbkitės (juk nereikia priimti Jums nepriimtinų pasiūlymų ar eiti į įtartinas susitikimų vietas), naudokitės patikimų konsultacinių įmonių paslaugomis (bet nesitikėkite, kad jos atliks Jūsų darbą ir Jums ieškos/suras darbą), kreipkitės tiesiogiai į Jus dominančią įmonę, pasiteiraukite kolegų arba pažįstamų, prisijunkite prie kokios nors visuomeninės veiklos, kur taip pat išplėsite pažinčių ratą.

6. Ruoškitės, ruoškitės, ruoškitės.

Jei pasiryžote naujo darbo paieškai, tinkamai pasiruoškite. Pirmiausia ištirkite rinką ir kuo daugiau sužinokite apie jus dominančią sritį. Sekite, kokios įmonės ieško darbuotojų ir į kokias darbo vietas, kokia situacija toje rinkos srityje, t.y. kokia pagrindinė veikla, kas yra svarbiausi žaidėjai, kokie klientai, kokia tos srities bei įmonės perspektyva. Antra tvarkingai ir apgalvotai paruoškite gyvenimo aprašymą, kuriame atsispindėtų Jūsų unikali patirtis ir sugebėjimai. Atmestinai arba neišsamiai paruoštas CV neišsiskirs iš šimto kitų. Trečia, pasiruoškite pokalbiui. Atrankos specialisto darbas nėra atmesti visus. Jų darbas yra išrinkti tuos, kurie turi reikalingas žinias, įgūdžius IR nuostatą gerai atlikti darbą.

7. Kilimas nėra vienintelė karjeros vystymo kryptis.

Prieš kelis metus Lietuvoje buvo daug pavyzdžių, kai jauni žmonės žaibiškai greitai padarė karjerą. Dabar situacija yra kiek kitokia. Pirmiausia, įmonėse yra nemažas skaičius jaunų vadovų. Tad vadovaujančių vietų neatsiranda tiek daug, kaip anksčiau, nors vadovų paieška vis dar yra pati sudėtingiausia. Antra, daryti karjerą galima ne tik kylant į viršų. Naujų žinių bei įgūdžių galima įgyti pereinant į gretimą sritį, pvz. iš apsaugos į draudimą. Geri specialistai reikalingi ne mažiau, nei vadovai.

8. Darbe.

Darbe praleidžiame didžiausią savo gyvenimo dalį. Jeigu einame į darbą tik atsėdėti tas nelemtas 8 valandas, tai ankščiau ar vėliau darbdavys tai pastebės. Toks darbas neneš pasitenkinimo. Jei užbaigėte užduotį, nesėdėkite rankas sudėję, laukdami kitos. Pasisiūlykite atlikti kokį darbą savo iniciatyva. Tik prieš imdamiesi veiklos, pasitarkite su vadovu!

9. Nepasiduokite ir neatidėliokite.

Natūralu, kad darbo paieška sukelia visokiausių jausmų, baimę ir neviltį taip pat. Jeigu iškelsite sau tikslą - "Per mėnesį rasiu geriausiai apmokamą vadovo darbą.", tai tikrai atrodys beveik neįmanoma. Tada darysite viską (tvarkysitės namus, skaitysite, žaisite kompiuterinius žaidimus ir t.t.), tik ne tai, ką reikia. Iškelkite sau realius tikslus, pvz. "Šiandien atsiliepsiu į du mane sudominusius skelbimus ir sužinosiu, kuriose konsultacinėse įmonėse verta užpildyti anketą, ieškant mane dominančio darbo." Ir nepasiduokite! Juk blogiausiu atveju Jums bus pasakyta "Ne." Didelė tikimybė, kad taip bus ne vienąkart, kol rasite tai, kas Jums tinka. Jei įmanoma sužinokite, kodėl Jūsų kandidatūra netiko. Tokia informacija gali padėti Jums pakoreguoti paiešką.

10. Pasirūpinkite savimi.

Niekas kitas to nepadarys. Skirkite bent truputį laiko sau ir savo pomėgiams, kas tai bebūtų - sportas ar mėgiama knyga. Kūrybingas, jėgų turintis darbuotojas reikalingas labiau nei išsekęs, pavargęs ir irzlus.

Nepamirškite, kad Jūsų sėkmė didele dalimi priklauso nuo Jūsų pačių. Mes gyvename sudėtingais laikais, ir tik aktyviai analizuodami aplinkui vykstančius pokyčius, planuodami bei rodydami inciatyvą galime siekti to kas neš sėkmę ir pasitenkinimą.


www.Takas.lt

Raktinis žodis: