2022-07-29 11:26:48

Kaip elgtis, kad jus tinkamai įvertintų

2016.06.16

Kodėl vieni greitai kyla karjeros laiptais, o kiti, nors dirba iš visų jėgų, įveikia vos pakopą, kur tos sėkmės raktas? Gal sėkmingieji naudoja klasikinius konkuravimo būdus, aprašytus institutų vadovėliuose? O galbūt dabar nenuspėjamų konkuravimo gudrybių laikas?

Šiais klausimais pasikeičiau nuomonėmis su fortūnos numylėtiniais - karjeros apsukruoliais, kurie visada gaudavo geidžiamus darbus. Jei šių patarimų nepriimsite sau kaip dogmų, jei iš jų išsirinksite, kas Jums tinka pagal pareigas ir siekius, tai iš kitų sėkmės patirties tikrai turėsite nemažai naudos.

* Patys kopkite karjeros laiptais. Nelaukite, kol Jus pastebės. Išsiaiškinkite, kaip įprasta Jūsų įmonėje daryti karjerą: kas priklauso nuo Jūsų, o kas - ne. Numatykite, kokių pareigų sieksite, ir apie tikslus būtinai praneškite darbdaviui. Informacija, pasakyta akis į akį, daro karjeros stebuklus. Be to, radęs bet kokią tinkamą progą, drąsiai demonstruokite savo naudingas savybes ir išskirtinumą. Apie Jūsų laimėjimus turi žinoti visi žmonės, nuo kurių priklauso Jūsų karjera (ne tik tiesioginis vadovas). Ir nepavarkite nuolat prašyti paaukštinimo bei didesnės algos, tačiau nesigirkite, kad esate nepakeičiamas. Paprastai paskatinamas tas, kas pats to reikalauja ir rodo iniciatyvą, kas kovoja dėl savęs!
* Mylimas darbas pats kalba už Jus. Aistringai mylėkite savo darbą ir gyvenimą. Be aistros negali būti energijos, o be energijos nieko nenuveiksite. Jei iš darbo nesitikėsite nieko gera - sėkmė Jūsų niekad neaplankys.
* Dirbkite sunkiau ir geriau negu greta esantieji. Dalyvaukite vadovybei svarbiuose projektuose, sudominkite bendradarbius savo idėjomis, įgyvendinkite jas. Būtinai tarkitės su darbdaviu, kaip vykdomi šie projektai, kokias problemas pavyko išspręsti, ką ketinate daryti toliau. Tuomet darbdavys pasikliaus Jumis, o tai jau sėkmės raktas.
* Darykite ataskaitas sau. Mokėjimas tuo ar kitu momentu tiksliai apibūdinti savo ateitį ir ją valdyti yra didžiulės sėkmės garantas. Atsiskaitydamas už atliktą darbą savo laimėjimus pristatykite tokia tvarka: 1) kiek naudos iš to buvo darbdaviui, 2) kiek naudos iš to buvo skyriui, 3) kiek naudos iš to buvo įmonei. Ne atvirkščiai, nes norite, kad būtumėte pastebėtas kaip geriausias, o darbdaviui jo reikalai rūpi labiausiai.
* Į save žiūrėkite kaip į prekę, kurią Jums skirta kurti visą gyvenimą. Negailėkite jėgų tobulinti savo duomenis, kad jie bet kuriuo momentu būtų tinkami parduoti brangiau. Rūpinkitės net pareigų pavadinimais, įrašais, rekomendacijomis, rėmėjais. Nuolat tikrinkite, ar Jūsų duomenys nepaseno, lankykite kursus, mokykitės, kad tik neatsiliktumėte nuo rinkos keliamų reikalavimų.
* Saugokite savo protą nuo "bendro naudojimo". Jeigu darbe kam nors ką gero darote, tai darykite tai mainais už savo tobulėjimą. Niekada nemokinkite geriau dirbti savo konkurentų, nes kad ir kiek rodytumėte širdies priešininkui, savanaudis vis tiek ras progą pasakyti, kad esate "runkelis" ir pakiš koją Jūsų karjerai.
* Darbas - tai ne vien darbo vieta. Tai - vieta, kur varžomasi dėl geresnio gyvenimo. Čia, kaip ir sporte, reikia mėgti varžytis, turėti tikslą, turėti savo konkuravimo strategiją ir nesidalyti ja su kitais. Kuklūs ir nekonkuruojantys darbuotojai pralaimi arba stovi vietoje.
* Nemenkinkite savo konkurentų. Pavojingiausi yra tie, kurie, kaip ir Jūs, siekia didesnės algos, geresnių pareigų, o Jums yra ypač malonūs ir draugiški. Be to, kad ir kaip kartais būtų sunku, nerodykite savo silpnumo. Bendradarbiai čia pat gali Jūsų gailėtis, mylėti, o rytoj niekšiškiausiai prisijungti prie stipresnio.
* Noriai dalyvaukite įmonės šventėse, laisvalaikio priemonėse, gerkite kavutę su viršininkais ir pan. Visada būkite blaivaus proto, sužinosite daug naudingų savo karjerai dalykų ir neleisite, kad Jumis kas nors manipuliuotų. Jeigu užbėgsite blogiems įvykiams už akių, nepatirsite nesėkmių ar žlugimo.
* Mylėkite savo pavaldinius "trintukus". Nuoširdžiai rūpinkitės jų reikalais. Jie taip pat Jus stumia karjeros laiptais: apie Jus pasakoja draugams ir darbdaviui.
* Karjeros pradžioje stenkitės gauti darbą, nuo kurio tiesiogiai priklauso įmonės pelnas. Tokie darbai ne tik geriausiai apmokami, jų atlikėjai laikomi svarbiausiais įmonės darbuotojais, jų laimėjimai labiausiai pastebimi darbdavio.
* Jei tik galite, siekite geriausiai apmokamo darbo. Kuo didesnį atlyginimą gausite, tuo labiau būsite pastebėtas. Jei kalbėsime apie verslą, viską lemia pinigai, todėl manoma, kad kuo geriau uždirbate - tuo geriau ir dirbate, ir jau vien dėl to būsite renkamas į aukštesnes pareigas kaip geriausias.
Tai vis dėlto, kokie gi geriausi konkuravimo būdai? Tik Jūsų pačių ir dar kartą tik Jūsų pačių sukurti, sugalvoti konkuravimo būdai yra patys geriausi, o konkuravimo strategija sėkmingiausia. Žinoma, jei nesidalysite jais su kitais. Ar jie bus klasikiniai? Jie bus sėkmingiausi!

Aldona Kupčiūnienė

Raktinis žodis: