2022-07-29 11:26:48

Kodėl būtina planuoti karjerą?

2016.06.16

Įdomu, koks procentų visų dirbančiųjų galėtų pasakyti, kad mėgaujasi savo darbu ir keldamiesi rytais džiaugiasi prasidėjusia darbo diena. Norėtųsi manyti, kad didžioji dalis Lietuvos gyventojų galėtų atsakyti teigiamai į šį klausimą. Bet kaip yra iš tikrųjų? Statistiniai duomenys rodo, kad Lietuva yra viena iš pirmaujančių pasaulio valstybių, kurių piliečiai yra labiausiai veikiami depresijos. Vienas iš svarbiausių faktorių, kuris įtakoja žmonių dvasinę bei fizinę sveikatą yra profesinis naudingumas ir įsitikinimas, kad esi naudingas savo visuomenei. Tad, profesijos pasirinkimas stipriai įtakoja ateitį, todėl šis žingsnis turėtų būti kruopščiai apsvarstomas ir planuojamas.

Pažink save. Ką studijuoti?

Savęs pažinimas - yra vienas iš svarbiausių užduočių, kurias reikia įvykdyti, norint surasti tikrąjį kelią sėkmingos karjeros link. Dauguma žmonių visą gyvenimą ieško savęs ir savo gyvenimo prasmės, bando pažinti ir suprasti savo stipriąsias ir silpnąsias puses. Tačiau net ir įpusėję gyvenimo amžių jie, vis dar nesugeba įvardinti šių dalykų. Juk ne paslaptis, kad netikėti pačių pasisakymai ar priimti sprendimai nustebina ir mus pačius. Antroji svarbi užduotis renkantis ir siekiant karjeros yra savo gebėjimų, interesų, intelektinių galimybių pažinimas ir patikrinimas. Pažinti savo gebėjimus bei nustatyti jų išlavinimo laipsnį nėra taip lengva, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Individas stebėdamas save nuolat save ir savo sprendimus vertina, bet tai atlieka pagal savus standartus, kurie neretai skiriasi nuo visuotinų normų bei patirties. Psichologiniai testai, klausimynai yra geriausias ir vienas iš lengviausių būdų, leidžiančių išsiaiškinti savo gebėjimus, interesus bei intelektines galimybes. Minėtas užduotis atlikti savarankiškai yra tikrai nelengva, todėl labai svarbu apsispręsti ir išdrįsti paprašyti pagalbos, kurią jums gali suteikti mokyklos psichologai ar karjeros konsultantai, dirbantys konsultacinėse kompanijose.

Susirask tinkamą universitetą. Kur studijuoti?

Kantriai ir kruopščiai atliktos pirmosios dvi užduotys, suteikia puikią galimybę pamatyti asmens paveikslą ir tikrąjį pašaukimą. Susipažinus su gautu paveikslu ir nusprendus, kokią specialybę jaunuolis ketina studijuoti, galima pradėti svarstyti kur ją galima įgyti. Būsimas studentas turėtų atsakingai rinktis universitetą ar kitą aukštąją mokyklą, kurioje ketina studijuoti jau pasirinktą specialybę. Kiekviena mokymo įstaiga turi savus standartus, savas studijų programas, dėstytojus bei savitą požiūrį specialybes. Juk niekam ne paslaptis, kad Milanas yra madų sostinė ir dizainą norėtųsi studijuoti šiame mieste ar bankininkystę - Šveicarijoje. Kiekviena Lietuvos ar užsienio aukštoji mokykla, taip pat turi savo stipriąsias puses, todėl labai svarbu su tuo susipažinti ir, renkantis studijų vietą, tai įvertinti.

Prabanga ar būtinybė?

Profesijos pasirinkimas yra sudėtingas procesas, todėl rinktis specialybę reikėtų racionaliai. Renkantis specialybę svarbu nepamiršti, kad šis apsisprendimas nulems jūsų gyvenimo būdą, fizinę, dvasinę sveikatą ir net jūsų asmenybę. Karjeros planavimo kelias yra ilgas ir sudėtingas, kurio finišas dažniausiai atneša norimus rezultatus - didėjantį atlyginimą, prestižą, statusą visuomenėje ir, žinoma, moralinį pasitenkinimą kasdieniniu darbu.

Ieva Kirkutytė, dienraščio "Klaipėda" priedas "Lieptas"