2022-07-29 11:26:48

5 patarimai kaip dirbti su žmonėmis, kurių nekenčiate

2016.06.16

Keisdami darbą, gaunate ne tik naują atlyginimą ir pareigas, bet ir naujus kolegas. Bendravimas su žmonėmis yra sudėtinga sritis ir neretai pasitaiko, kad kyla įtampų, kolegos pradeda nekęsti vienas kito. Todėl rekomenduojame pasinaudoti šešiais patarimais kaip pagerinti santykius su bendradarbiais, net ir tuo atveju, kai santykiai yra ant atviro konflikto ribos.

Svarbu kaip reaguojate

Į nekenčiamo bendradarbio buvimą ar jo elgesį žmonės reaguoja labai įvairiai. Vieni jaučia nepatogumą, kuomet kiti reiškia atvirą neapykantą. Mokslininkai rekomenduoja išmokti valdyti savo emocijas, susikoncentruoti ne į tai ką Jūsų kolega daro, bet į tai ką Jūs jaučiate, kai būnate šalia to žmogaus. Danielis Golemanas (angl. Daniel Goleman) rekomenduoja praktikuoti įvairias relaksacijos technikas sistemingai kiekvieną dieną. Po tam tikro laiko pajusite, kad Jūsų kolega nėra toks jau erzinantis žmogus kokiu jį laikėte anksčiau.

Nesiskųskite

Jei darbe Jums kažkas labai nepatinka, geriau su tuo susijusias negatyvias emocijas laikykite viduje. Tie, kurie pradeda skųstis bendradarbiams, neretai susilaukia neigiamos jų reakcijos. Juk niekas nenori dirbti su skundiku. Jei vis dėlto norite su kažkuo pasikalbėti apie tai kaip jaučiatės, verčiau pokalbiui pasirinkite draugus ar artimuosius už įmonės ribų.

Ar tikrai neprisidedate prie neigiamos atmosferos kūrimo?

Satonas (angl. Sutton) rekomenduoja labai gerai pagalvoti ar tikrai tie žmonės, kurių nemėgstate yra blogi? Galbūt tas žmogus primena Jums nemėgstamą giminaitį, o gal tai yra žmogus, kuris tiesiog yra kitoks nei Jūs, o gal Jūs jam tiesiog kažko labai pavydite. Jei visur, kur tik benueitumėte, yra asmuo, kurio neapkenčiate, Jūs turėtumėte labai rimtai pagalvoti apie savo charakterio savybių koregavimą. Nustokite žmones skirstyti į stereotipus ir pamatysiste jog viskas yra ne taip jau blogai, kaip galvojote iki šiol.

Skirkite daugiau laiko tiems, kurių nemėgstate

Jei Jūsų nemėgstamas žmogus nėra toks, kuris atvirai Jus engia, pasistenkite su juo geriau susipažinti. Suteikite jam papildomą galimybę. Nebijokite imtis atlikti užduotis kartu su tuo žmogumi. Taip Jūs turėsite galimybių geriau su juo susipažinti ir, galbūt, net pagerinti tarpusavio santykius. Besistengdami suartėti su nemėgstamu kolega, verčiau būkite atsargūs ir gerai apgalvokite pasekmes prieš imdamiesi drąsesnių veiksmų.

Nesijaudinkite

Jei Jūsų bendradarbis tikrai elgiasi netinkamai su Jumis, tapkite abejingu jam. Tuo atveju, kai vienas žmogus stengiasi sukelti konfliktą, o kitas į tai nereaguoja, konfliktas neįvyksta.

Naudodamiesi mūsų patarimais veikiausiai sumažinsite įtampą darbe, pagerės Jūsų nuotaika ir padidės produktyvumas. Už kantrybę būsite apdovanoti.

Šaltinis: blogs.hbr.org