2022-07-29 11:26:48

8 tiesos, kuriomis vadovaujasi išskirtiniai vadovai

2016.06.16

Ieškant darbo svarbu tinkamai pasirinkti įmonę, kurioje ketinate dirbti. Svarbu ne tik atlyginimas ar ofiso vieta. Jei siekiate augimo profesinėje srityje ir norite gerai jaustis darbe, turėtumėte atkreipti dėmesį, į tai, koks yra vadovų požiūris į darbą ir darbuotojus. Tai neretai atsiskleidžia dar darbo pokalbio metu. Kviečiame susipažinti su 8 tiesomis, kuriomis vadovaujasi išskirtiniai vadovai ir kuo jos skirusi nuo tų, kuriomis tiki vidutiniai vadovai.

1. Verslas – tai ekosistema, o ne kovos laukas

Vidutiniai vadovai konkurentus laiko priešais ir tiki, kad turi paruošti darbuotojų armiją, kuri vieną dieną nugalės priešininkus.

Išskirtiniai vadovai tiki, kad sėkmę galima pasiekti atrandant naujas nišas, vystant naujus produktus ir kooperuojantis su kitomis įmonėmis, netgi su konkurentais.

2. Kompanija – tai bendruomenė, o ne mašina

Vidutiniai vadovai kompaniją supranta kaip didelį aparatą. Darbuotojai – tai sraigteliai, kuriuos apjungia nelanksčios taisyklės. Tereikia sėdėti prie vairo ir viską reguliuoti.

Išskirtiniams vadovams kompanija – tai svajonių ir vilčių, kurios veda link vieno tikslo, rinkinys. Vadovų darbas yra įkvėpti darbuotojus to tikslo siekti.

3. Vadovavimas – tai paslauga

Vidutiniai vadovai nori ir tikisi, kad jų pavaldiniai darytų tiksliai tai, kas jiems yra nurodyta.

Išskirtiniai vadovai nustato pagrindinę veiklos kryptį ir įsipareigoja darbuotojus aprūpinti tikslui pasiekti reikalingais ištekliais.

4. Darbuotojai – tai kolegos, o ne vaikai, kuriais reikia rūpintis

Vidutiniai vadovai darbuotojus laiko žmonėmis, kuriais negalima pasitikėti, ir, kuriems reikalinga nuolatinė kontrolė.

Išskirtiniai vadovai kiekvieną iš darbuotojų vertina taip, tarsi jis būtų pats svarbiausias asmuo įmonėje. Tikisi, kad darbuotojai darbe sieks tobulybės ir bus atsakingi už savo sprendimus.

5. Motyvuoja ne baimės atmosferos, o vizijos kūrimas

Vidutiniai vadovai tiki, kad baimės atmosferos sukūrimas motyvuoja darbuotojus siekti geresnių rezultatų.

Išskirtiniai vadovai įtraukia darbuotojus į ateities vizijos kūrimą, įtikina juos, kad jie bus tos vizijos dalimi.

6. Pokyčiai lemia augimą

Vidutiniai vadovai pokyčius mato kaip grėsmę ir nesaugumą, kurio derėtų išvengti.

Išskirtiniai vadovai pokyčius suvokia kaip neišvengiamybę. Jie tiki, kad geresnių rezultatų darbuotojai gali pasiekti, tik jei imsis naujovių.

7. Technologijos skirtos veiklos gerinimui, o ne kontrolei

Vidutiniai vadovai technologinius patobulinimus įmonėje įprastai naudoja didesnei pavaldinių kontrolei. Išskirtiniai vadovai naujas technologijas įmonėje suvokia kaip galimybę darbuotojams išlaisvinti savo kūrybines galias.

8. Darbas - tai pramoga, o ne vien tik triūsas

Vidutinių vadovų nuomone darbas – tai, geriausiu atveju, neišvengiama nemaloni veikla.

Išskirtiniai vadovai darbą mato kaip veiklą, kuria galima mėgautis. Vadovo užduotis yra padaryti viską, kad darbuotojai darbe būtų laimingi.

Įmonės patrauklumą kandidatams neretai nulemia įmonės vadovo požiūris į darbuotojus ir darbą. Prieš kandidatuojant į darbo pasiūlymą pravartu pasidomėti, kaip darbdavys elgiasi su darbuotojais įmonės viduje. Naudingos informacijos galima gauti ir darbo pokalbio metu.

Linkime sėkmės priimant teisingus sprendimus.

Parengta pagal Geoffrey James, Inc. straipsnį „8 Core Beliefs Of Extraordinary Bosses“

Raktinis žodis: