2022-07-29 11:26:48
DORĖ, A. Lukausko įmonė

DORĖ, A. Lukausko įmonė darbo skelbimai

Įmonės aprašymas
1
Darbuotojų sk.
3 729
Peržiūros
Įmonė užsiima mažmenine prekyba suvenyrais ir gintaro gaminiais. Vasaros sezono laikotarpiui ieškomi pardavėjai - konsultantai darbui Neringoje.

AUDRIUS LUKAUSKAS
Gimė Nidoje, nuo mažų dienų rinko gintarą, jo apdirbimu susidomėjo stebėdamas, kaip tą daro giminaičiai tautodailininkai.
Baigęs Nidos vidurinę mokyklą, Klaipėdos Universiteto pedagogikos fakultete, įgijo edukologijos magistro kvalifikacijos laipsnį.
Dar studijuodamas dirbo keliose įmonėse gintaro apdirbėju - technologu. Baigęs studijas pradėjo savarankiškai kurti individualius gintaro papuošalus.

Nuo 2003 m. – Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus narys, dalyvauja bendrose parodose – šalyje ir užsienyje.
Gamina papuošalus ir interjero detales iš gintaro, jį komponuoja su metalu, medžiu, briedžio ragu.
“Džiaugiuosi, kad mano darbas sutampa su mano pomėgiu - pradedant gintaro gaudymu jūroje ir baigiant darbo procesu dirbtuvėje ” - pasakoja Audrius Lukauskas, aiškiai įvardindamas: - Tai yra amatas ir kūryba.” Juvelyrikoje jis siekia išskirtinumo, stengiasi netiražuoti savo darbų, kad jų nebūtų per daug.
Praeitis ir modernumas, archaiški gintaro apdirbimo pavyzdžiai ir šiuolaikinio žmogaus poreikiai – apie tai šiandien galvoja ir šia linkme kuria nemažą gintaro apdirbimo patirtį sukaupęs A. Lukauskas. Jūroje jam yra pavykę “sužvejoti” autentišką amuletą, kurį saugo tarp vertingiausių gintaro gabalų. Šiandien amuletas jo kūryboje – dominuojanti tema. Daro natūralius jūrinio gintaro amuletus ir šio paveldo inspiruotus modernius papuošalus, kuriuose išlieka senųjų gintaro dirbinių formos, derančios su moderniu apipavidalinimu. Labiausiai gintaro meistrui patinka dirbti su retų spalvų - melsvu, žalsvu, baltu - gintaru bei gintaru, kuriame slypi augmenijos arba vabzdžių fragmentai - inkliuzai.
“Gintaras – medžiaga, kurią reikia “prisijaukinti” – per ilgą laiką ją suprasti, pajusti. Gintaras nepasiduoda taip lengvai apdirbamas: galima prisigalvoti įvairiausių papuošalų, bet ne visada vizijas įmanoma įgyvendinti - gintaras gali sulūšti ar nuskilti, kai darbas, atrodo, jau baigtas, – patyrimu dalinasi A. Lukauskas, “nepasiduodantis” savo žmonos – profesionalios dizainerės kūrybinėms provokacijoms ir išliekantis realistu: - Mes dažnai pasiginčijame, neatmetu jos įtakos, bet lieku prie savo nuomonės.”
A. Lukauskui svarbu ne tik papuošalo grožis, bet ir funkcionalumas – visada pagalvoja, ar bus patogu jo dirbinį nešioti.
Nemažai papuošalų tautodailininkas sukuria iš savo sugauto gintaro. Apie gintaro žvejybą A. Lukauskas gali papasakoti ne mažiau nei apie gintaro apdirbimo gudrybes. Praleisdamas valandų valandas pajūryje (neretai – ir naktį), jis išmoko stebėti ir atpažinti ženklus, bylojančius – šiandien jūra kažkam bus dosni.

Parengta pagal Kultūros almanachą „Dorė“ 2015/3